האם מודל ההשקעות המסורתי חלף מן העולם

תיק 70/30 עדיין רלוונטי בימינו?

השקעה אלטרנטיבית היא הבחירה הנכונה עבור כל משקיע

מהו המודל שמייצר 13.9% בממוצע לשנה כבר שלושה עשורים

בשנים האחרונות, מצאתי את עצמי מתרוצץ במדינות שונות בעולם בשליחות הלקוחות שלי..
אם זה כדי לפגוש מנהל קרן גידור ע"מ להבין את פעילות ההשקעה שלו, אם זה לבקר יזם נדל"ן שמזמין אותי לראות את הפרוייקטים שלו מקרוב, ואם זה לבדוק בעצמי ובעזרת הצוות שמקיף אותי באינווסטור 360 רעיונות
להשקעה בערים מרכזיות באירופה.

(כמו פורטו למשל – ד"א, לכל מי ששאל, בקרוב מאוד יצא העדכון על הקרן בפורטו, אל תדאגו, לא נתחיל בלעדיכם :))

וכל זה בשביל מה בעצם?

אז כדי לענות על זה, אני אתחיל דווקא מהסוף..
השורה התחתונה היא: שמודל ההשקעות המסורתי, כבר לא רלוונטי.

עכשיו, המודל המסורתי, שאתה בוודאי מכיר – כי זהו המודל בו רוב בתי ההשקעות הגדולים עובדים – מדבר על חלוקה בין מניות לאג"ח… וברוב המקרים, כאשר תיגש לבית השקעות, או ליועץ ההשקעות בבנק.. אחרי שאלון צרכים אותו תמלא, יחלקו את התיק שלך בין מניות לאג"חים.

המשקיע הישראלי הממוצע, נחשב לדי סולידי, וברוב המקרים התיק שלו יחולק באזור ה – 80/20 או 70/30 (70/80 אחוז אג"ח, ו- 20/30  אחוז מניות) בהרבה מאוד מן המקרים, החלוקה תתבצע בעזרת רכישת קרנות  נאמנות שכבר מגלמות בתוכן את החלוקה הנבחרת, אני מניח שאתה מכיר את העניין.

אז למה המודל הזה כבר לא רלוונטי בעיני?

קודם כל, זה כמובן קשור לעולם של ריבית אפס, כשהריבית אפסית, גם האג"חים  הממשלתיים והקונצרניים מניבים תשואה מאוד נמוכה, רק בשביל לתת נק' התייחסות: אג"ח לעשר שנים של מדינת ישראל נותן ברוטו 2.1% לשנה, אג"ח ממשלתי של ארה"ב לעשר שנים נותן 2.3% לשנה, ובגרמניה תקבל 0.46% באג"ח ממשלתי לעשר שנים.

וביננו, אני לא מכיר יותר מידי תיקי השקעות עם אג"חים ממשלתיים לעשר שנים. לרוב, היועצים נוטים יותר להמליץ על מח"מים קצרים לטווחים של שלוש שנים לערך, שנותנים תשואה נמוכה אף יותר..

כך שאחרי דמי ניהול, דמי משמרת, עמלות ומיסים,  לא נשאר יותר מידי, אם בכלל, בשורת הנטו..

עכשיו, אם רוב התיק שלך מושקע באג"ח…

אז זה אומר שמראש אתה מוותר על סיכוי לתשואה משמעותית, מצד שני, לא כל אחד רוצה להיות חשוף למניות בשיעור שעולה על 50% מהתיק (ואלה עוד האגרסיביים יותר), בטח כאשר אנחנו אחרי כמה שנים רצופות של עליות,והשווקים כרגע בתמחור די מלא. וכאן נוצרת הבעיה, איך מייצרים תשואה?

אז כדי לענות על השאלה הזו, זה זמן טוב לחזור לשקף מתחילת הבלוג: (אין מה לגלול  למעלה, הוא תכף יופיע שוב אני רק אסביר קודם מה רואים בו) מה שמראים בשקף הזה, זה את ההתפתחות והשינוי באלוקציית הנכסים

בקרן ההשקעות  של אוניברסיטת ייל.

שנתחיל לשפר את התשואות שלך?
צברת נכסים, התקדמת, עשית דרך. עכשיו הגיע הזמן לעלות עוד שלב.
כל מה שצריך לעשות זה להשאיר פרטים לשיחה ראשונית ללא עלות וללא מחוייבות עם חבר צוות בכיר

    אלוקציית נכסים– כלומר: הקצאת נכסים – כמה מתוך התיק נשקיע במניות, כמה באג"ח וכמה בנכסים אחרים...

    כפי שניתן לראות, באוניברסיטת ייל, (ולא רק, אלא גם בהארוורד, ובשאר האוניברסיטאות הבכירות בארה"ב) הבינו כבר מזמן, שהמודל המסורתי הופך פחות ופחות רלוונטי לעולם של ימינו, ומאז שנות התשעים,

    הם החלו, בהדרגה, ליישם מודל השקעות חדש…

    בשנת 1985 קרוב ל- 90% מהפורטפוליו שלהם היה מושקע כפי שנהוג במודל המסורתי,
    כיום, פחות מ- 30% מהפורטפוליו מושקע עדיין בנכסים אלו, כאשר השאר מתפזר בין נכסי נדל"ן, תשתיות, הלוואות, ונכסים לא סחירים אחרים.

    מרכיב האג"ח בקרן הזו, עומד על 4% בלבד!

    הקרן הזו, מייצרת כבר שלושה עשורים ברציפות,תשואה שנתית ממוצעת של 13.9%. (זו קרן סגורה שמיועדת רק לכספי האוניברסיטה כך שאין אפשרות להיחשף אליה)

    ההשפעה של הנעשה בשוק על התשואה של הקרן, אמנם עדיין קיימת…

    אך מנהלי  ההשקעות החריפים של ייל, הצליחו לצמצם בצורה משמעותית השפעה הזו, ורוב נכסי  הקרן למעשה, מייצרים תשואה פחות או יותר קבועה,  וללא תנודתיות…

    וזו למעשה הגדולה של המודל הזה שאני מכנה אותו: מודל האלטרנטיב

    לכן, בשנים האחרונות, אני מאמץ יותר ויותר את הגישה האלטרנטיבית, בדומה לגישה של מנהלי השקעות בייל, ומיישם אותה בתיקי הלקוחות שלי.

    עכשיו,זה לא שמנהלי ההשקעות של הקרן מנהלים את כל הנכסים האלו בעצמם, רוב הניהול בפועל מתבצע ע"י שחקני אלפא – כל אחד בתחומו. כלומר, הם מאתרים את מנהלי ההשקעות הטובים ביותר,

    בכל תחום ותחום, ומנתבים חלק מהכספים של הקרן להשקעה אצל אותו שחקן אלפא.

    איך זה קשור לריצות שלי מסביב לעולם?

    אז תראה, כמו מנהלי ההשקעות של ייל,  גם אני לא יכול להתמחות בכל אחד מהתחומים, למעשה, זה בלתי אפשרי להיות מומחה בכל תחום…. יש לי את ההתמחות הספיציפית שלי, בעיקר בתחום המניות,

    אך מומחיות נוספת, אותה אני מטפח ומפתח יותר ויותר בשנים האחרונות… היא לאתר את המומחים, שחקני האלפא בתחומים האחרים…

    כאשר ההבנה היא, שהפרמטר העיקרי אשר ישפיע יותר מכל על התשואה שנים קדימה.. הוא קודם כל מהו התחום,  ושנית, מיהו השחקן הנבחר באותו תחום. (כתבתי על זה בעבר)

    זה מצריך מחוייבות בלתי פוסקת לחדשנות, לשמירה של האצבע על הדופק, ולמחקר מתמיד.. לכן אני מוצא את עצמי מתרוצץ בכל מיני מקומות, גם בארץ וגם בחו"ל, מתוך מטרה לזהות את התחומים הנכונים,

    ולאתר את שחקני האלפא בכל תחום ותחום.. אם זה מנהלי  קרנות גידור, יזמי נדל"ן, מנהלי קרנות אלטרנטיב וכיוצ"ב.

    אחרי שבחנו מאות רעיונות השקעה, קרנות ופרוייקטים שונים השנים האחרונות..פיתחנו בפירמה מתודולוגיה מאוד ברורה ומובנית לאיתור שחקני אלפא, על זה אני הולך לדבר בהרחבה בחלקו השני של

    הכנס הקרוב שלי שיערך בקרוב, במהלכו אני אציג את המתודולוגיה לבחינה של השקעות כאלו, (כמו קרנות שמזמינות  אותך להשקיע בפרוייקטים של נדל"ן, בעיקר מעבר לים)…וגם רעיונות השקעה רלוונטים.

    בעולם ההשקעות האלטרנטיביות ישנן השקעות שדורשות מינימום יחסית גבוה להצטרפות, (לרוב בסביבות 100,000 דולר/יורו, ובהרבה מקרים אף יותר)  וייתכן שזה לא מתאים לכל אחד, אך מה שחשוב זה להבין את העקרון:

    מי שמחפש פתרונות לניהול ההשקעות שלו, ולא מבין למה המודל המסורתי כבר לא נותן לו את המענה, כפי שהתרגל בשנים קודמות,  אז זה הזמן להפנים:

    מודל ההשקעות המסורתי הופך פחות ופחות רלוונטי וכדי לייצר תשואה בעולם של ריבית אפס, צריך להתחיל לחשוב באופן יותר יצירתי, וקצת מחוץ לקופסה, ולמרות שזה עלול לעורר קונוטציות הרפתקניות, האמת היא,

    שזה הרבה יותר סולידי והרבה פחות תנודתי ממה שנדמה…
    עד כאן להפעם

    עומר

    נ.ב.

    כמו שציינתי, על העניין הזה, ועל פתרונות יצירתיים נוספים, אני ארחיב בכנס הקרוב שלי שיערך ממש בתחילת ספטמבר:

    בכנס תגלה גם את המתודולוגיה לאיתור שחקני אלפא, וגם עקרונות נוספים לניהול ההשקעות שלך בעולם החדש, עכשיו תשמע,  מס' הנרשמים כבר חצה את ה- 200, וברמת העקרון, זה פחות או
    יותר כמות הכרטיסים שהקצבנו להרשמה המוקדמת (שמעניקה הנחה), אך למרות זאת, החלטתי לא להקדים את תאריך סגירת ההרשמה המוקדמת..כך שנשאר עוד שבוע לשריין מקום בעלות מופחתת יותר..

    כל מה שצריך לעשות, כדי ליהנות מההנחה