כמו השכר, כמו הרכב הצמוד, כמו ההפרשות וימי החופשה (והתן ביס), זה כבר כמה שנים טובות שאופציות הן חלק בלתי נפרד מתנאי ההעסקה. לפחות בהייטק. יש בתחום הזה המון בלבול, ואולי גם קצת חוסר שקיפות. לאור ההשפעה העצומה של האופציות לעובדים גם מעבר לעובדים עצמם – על שוק ההון ושוק הנדל"ן המקומי, למשל – החלטנו להקדיש לו וובינר שלם.
אסף גלס, סמנכ"ל הלקוחות ב-IBI Capital, הוא האדם המתאים ביותר כמורה נבוכים לנושא הזה. הוא בעצם האיש שמטפל בו כמעט עבור כל עובד בחברה שנסחרת בנאסד"ק – יש עוד שני גופים בארץ שעוסקים באספקט הזה של שוק ההון עבור חברות, אבל רוב אלו שרשומות בוול סטריט עובדות עם IBI Capital. היא מפעילה צוות פיתוח משלה – בין היתר, לשדרוג האפליקציה שמשרתת את עובדי החברות השונות במעקב אחר האופציות שלהם – ושילשה את עצמה תוך פחות מ-5 שנים לסביב 120 עובדים כיום.
אסף הוא באמת ספץ בנושא: כל תרחיש שהצגנו לו, כל תוכנית וכל סיטואציה, כבר היו מוכרים לו – יחד עם הפתרון האופטימלי. את השיחה שלנו הוא ליווה במצגת: איך נולד מודל ה-EPOP ב-1956 וכיצד התפתח מאז לתוכניות ולמסלולים השונים (בארץ זה החל לצבור תאוצה בשנות ה-90).
מיסוי בעולם האופציות
תוך כדי הדברים, אסף עשה לנו סדר במושגים הקריטיים של עולם האופציות, שמתברר שהוא הרבה יותר רחב ומגוון מכפי שנוטים לחשוב. הוא הסביר לנו מה זה זמן הבשלה; מה אומר מועד התוקף; עד כמה מקובל היום להיצמד למחיר השוק; ומתי לא משתלם בכלל לממש, ועדיף כבר לקנות בשוק החופשי. מה כולל המודל המיוחד של אופציות RSU, ועד כמה משתלמת התוכנית הנפוצה מאוד כיום בסטארט-אפים בארץ, ESPP.
זמן לא קצר הקדשנו בוובינר לסוגיית המיסוי: מתי נשלם מיסוי הוני ומתי פירותי, מתי חל אירוע המס ומתי יש בו דחייה (סעיף 102 המפורסם לפקודת מס הכנסה). ניסינו להבין גם את המשמעות המדויקת של אופציות לפי שווי אפס – מודל שגם אנחנו באינווסטור 360 משתמשים בו בתוך החברה.
האופציות, שיתף אסף מניסיונו העשיר עם חברות, הפכו לכלי נוסף להחזקת עובדים: "רואים את האור בעיניים שלהם לקראת הנפקה, זה רגע שיא והצלחה מבחינתם. אז כן, האופציה היא גם פיצוי על העבודה המטורפת – אבל גם משהו שממש אוטוטו מתממש, ושווה להחזיק בשבילו עוד קצת ועוד קצת". כשמביאים בחשבון את סוגיית המצוק – מעין תקופת אכשרה לעובדים חדשים לפני שהם זכאים לממש אופציות – ואת זמני ההבשלה, מתחילים להבין את זה.
בדרך כלל, מתברר, רוב העובדים כלל לא מממשים, לפחות עד שהם עוזבים את החברה (לא אחת הם שוכחים גם אחרי העזיבה, ואז זה נהיה מאוחר מדי). שאלנו את אסף אם הוא מתחיל לזהות מימושים עכשיו, כשהירידות בבורסה כבר כאן. התשובה שלו מאוד מעניינת.